Is een financiering met vreemd vermogen niet mogelijk? Dan kan tevens gekeken worden naar financiering door uitbreiding van het eigen vermogen. Vaak heeft vreemd vermogen de voorkeur, omdat daarmee het rendement op het eigen vermogen veelal vergroot kan worden. Wanneer het rendement op eigen vermogen hoger is dan de rentebetalingen treedt immers een hefboomwerking op.
Daarnaast krijg je bij een uitbreiding van het eigen vermogen vaak te maken met nieuwe aandeelhouders. Dat betekent dat opeens andere mensen verwachtingen en medezeggenschap hebben ten aanzien van de koers die je vaart. Uitbreiding van je eigen vermogen moet daarom altijd en weloverwogen keuze zijn.
Sta je open voor nieuwe investeerders? Hieronder zetten we een aantal mogelijkheden voor je op een rij.
Friends, family & fools
Heb je een briljant idee voor een start-up? Maar nog geen track-record en eigen kapitaal? Dan komen in eerste instantie vaak familie en vrienden in aanmerking voor een beperkte financiering. Zorg dat je de kosten laag houdt en bouw een basisversie van je product of dienst zodat je deze kunt bewijzen in de markt. Heb je eenmaal klanten en omzet dan wordt het vinden van investeerders een stuk makkelijker.
Informals
Informal investors zijn investeerders die eigen vermogen investeren in jouw bedrijf. Een financiering via een informal investor is interessant wanneer je geen eigen vermogen hebt en een lening geen optie is. Bijvoorbeeld omdat het risico te groot is. Een informal (of ‘business angel’) participeert in het eigen vermogen en kijkt dus met je mee als aandeelhouder. Informals zijn vaak oud-ondernemers die het leuk vinden om betrokken te zijn bij nieuwe bedrijven.
Venture Capital
Is je bedrijf de initiële startup- (of seed-) fase voorbij en wil je snel opschalen? Of heeft jouw bedrijf een innovatief product of dienst met een grote groeipotentie? Dan kan venture capital (VC) interessant zijn. VC’s investeren kapitaal in ruil voor aandelen en zijn bereid grote risico’s te nemen. Deze durfkapitalisten zijn daartoe bereid omdat ze ook een hoog rendement verwachten. Ga je met een VC in zee, dan heb je dus een aandeelhouder die hoge verwachtingen aan je groei stelt en je hierop continue zal uitdagen.
Private Equity
Venture capital fondsen en private equity (PE) fondsen lijken op elkaar in de zin dat zij beide investeren in het eigen vermogen van je onderneming. Beiden hebben een waardestijging van het bedrijf voor ogen en verwachten rendement te maken door een exit na 5 tot 8 jaar. Waar VC’s zich richten op scale-ups en innovatie, richt PE zich meer op bewezen bedrijven en management teams met een plan om waarde te creëren. Zit jouw bedrijf bijvoorbeeld in een consoliderende markt en wil je groeien door overnames? Dan kan PE zeer geschikt zijn.
Private Equity en Venture Capital partijen richten fondsen op die doorgaans een looptijd van 8 tot 12 jaar. Het fonds is feitelijk een pool geld van investeerders waarop over deze periode rendement wordt verwacht. Deze partijen kijken dus altijd vooraf naar de mogelijkheden om je bedrijf na een periode weer te verkopen of een andere manier om op de waardecreatie te kapitaliseren (de exit). Investeerders in deze fondsen zijn bijvoorbeeld institutionele beleggers en vermogende particulieren of families.
Family Office
Een family office is een dienstverlener die ondersteunt bij het beheer van het particuliere vermogen van één (single family office) of meerdere (multi family office) vermogende families. De family office coördineert de samenwerking tussen alle betrokken professionals, zoals de advocaat, private banker, accountant en fiscalist van de familie zodat de specialisten met elkaar samenwerken en elkaar versterken. Daarbij borgt de family office behoud en groei van het familievermogen voor toekomstige generaties, en het beschermen van de kernwaarden van de familie. Een family office kan een centrale rol spelen bij investeringen van de familie in specifieke bedrijven of private equity fondsen.
Inhouden dividend
Ten slotte benoemen we hier nog het inhouden van dividend. Dit is interessant wanneer bekend is dat in de komende jaren investeringen gedaan moeten worden. Of wanneer aandeelhouders investeren in groei belangrijker vinden dan een jaarlijks dividend. Winstgevende bedrijven kunnen er immers voor kiezen om (meerdere jaren) geen dividend uit te keren, en een winstreserve op te bouwen voor de financiering van de onderneming. Dit maakt het bedrijf minder afhankelijk van vreemd vermogen, maar verkleint de eerder genoemde hefboomwerking op het eigen vermogen.
Crowdfunding
Crowdfunding is een relatief nieuwe financieringsvorm. Letterlijk betekent crowdfunding: financiering via een groep. De essentie is dat je zoveel mogelijk mensen enthousiast maakt om te investeren in jouw plan zodat veel mensen bereid zijn om een beperkt bedrag te investeren. Wanneer je crowdfunding inzet voor de uitbreiding van je eigen vermogen investeert de ‘crowd’ mee in je bedrijf (bijvoorbeeld via een STAK), met als verwachting dat rendement wordt gemaakt via dividend of waardevermeerdering.
Nederland kent inmiddels vele crowdfunding platformen. Enkele bekende partijen zijn: Collin Crowdfund, Duurzaaminvesteren.nl en Geldvoorelkaar.
Overweeg je een uitbreiding van je eigen vermogen? Kom eens langs bij FBM Corporate Finance om de mogelijkheden samen vrijblijvend door te nemen.
Hoe krijg ik welke financiering?
Financiering en ondernemerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om je ondernemersambities te realiseren is immers veelal kapitaal nodig. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in groei, innovatie, kapitaalintensieve productiegoederen of de overname van een concullega.
In dit e-book gaan we in op het vinden van de juiste financiering voor jouw plannen. En met onder meer de huidige renteontwikkelingen en veranderende rol van de bank komen daar steeds meer aspecten bij kijken. Gelukkig staan daar tegenover ook steeds meer mogelijkheden.