De non-bancaire of alternatieve financieringsmarkt is de afgelopen jaren sterk in opkomst. Dat komt onder meer doordat toezichthouders steeds striktere eisen stellen aan traditionele banken. Hoe riskanter de leningen, hoe meer kapitaalbuffers aangehouden moeten worden. Alternatieve kredietverleners spelen hierop in. We geven in dit artikel een aantal voorbeelden van partijen waar je als ondernemer voor je financiering naar kunt kijken.
Direct lending
Direct lending is een non-bancaire lening die wordt aangegaan bij andere kredietverstrekkers dan banken zonder tussenkomst van een andere partij. De geldverstrekker is dus non-bancair, bijvoorbeeld een kredietfonds of een fintech partij die met algoritmes de lening aanvraag online beoordeeld. Direct lending kan een oplossing zijn in veel verschillende situaties. Van ondernemers met overnameplannen tot ondernemers die alleen hun voorraad willen voorfinancieren.
Private credit fonds
Net als een private equity fonds halen private credit fondsen geld op bij pensioenfondsen, verzekeraars en family offices. Deze fondsen bieden vervolgens kredietfinanciering aan, bijvoorbeeld ter financiering van bedrijfsovernames. Vaak wordt door de geldverstrekkers een bedrag gecommitteerd dat pas gestort wordt op het moment dat de financiering daadwerkelijk nodig is. Bijvoorbeeld wanneer een overname plaatsvindt.
Kredietunies
Een kredietunie is een (non-bancaire) coöperatie die bancaire diensten verleent aan haar leden. Een kredietunie trekt gelden aan bij haar leden en kan dit weer aan haar leden uitlenen ten behoeve van hun bedrijfsuitoefening. Leden van de kredietunie zijn mede-eigenaar van de unie en hebben een stem in het benoemen van het bestuur. Kredietunies zijn vaak branche-specifiek en ontstaan na de kredietcrisis van 2008.
MKB obligaties
Ook MKB obligaties kunnen een non-bancair alternatief vormen voor financiering van grotere MKB bedrijven. Bij een MKB obligatie wordt een lening uitgeschreven waarop professionele en/of particuliere beleggers kunnen intekenen. De lening wordt verdeeld in coupures (bijvoorbeeld van 1.000 euro), dit zijn de obligaties. Deze obligaties kennen een looptijd en een vaste of variabele rente en kunnen worden verhandeld. Een MKB-obligatielening kan een notering krijgen aan Euronext of Euronext Growth, waardoor ze verhandelbaar wordt voor het grote publiek.
Crowdfunding
Crowdfunding is een relatief nieuwe alternatieve financieringsvorm. Letterlijk betekent crowdfunding: financiering via een groep. De essentie is dat je zoveel mogelijk mensen enthousiast maakt om te investeren in jouw plan zodat veel mensen bereid zijn om een beperkt bedrag te investeren. Wanneer je via crowdfunding een lening aangaat is dat doorgaan tegen een vooraf gestelde rente. Bij deze vorm van crowdfunding zijn rendement en risico belangrijk. Vaak wordt gevraagd om een borgstelling of onderpand. Nederland kent inmiddels vele crowdfunding platformen. Enkele bekende partijen zijn: Collin Crowdfund, Duurzaaminvesteren.nl en Geldvoorelkaar.
Leaseconstructies
Hoewel leaseconstructies niet altijd worden gezien als financieringsvorm zijn ze wel degelijk een alternatief. Het wagenpark dat u leaset hoeft u immers niet aan te schaffen. Leaseconstructies kunnen worden toegepast op allerlei kapitaalgoederen, van auto’s tot machines. Binnen leaseconstructies maken we onderscheid tussen operational lease en financial lease.
- Bij operational lease zijn bijna alle componenten die bij het kapitaalgoed horen dat geleased wordt opgenomen in een vast maandbedrag. Denk daarbij aan de rente, verzekeringen, belastingen en onderhoud. Het kapitaalgoed blijft zelfs op naam staan van de leasemaatschappij. Daarmee is operational lease ook wel te vergelijken met huren voor een langere tijd.
- Bij financial lease wordt het bedrijf economisch eigenaar wordt van het geleasede bedrijfsmiddel. De leasemaatschappij krijgt het juridische eigendom (pandrecht) en behoud dat tot alle termijnen uit de financieringsovereenkomst voldaan zijn. Daarmee is financial lease primair een financieringsovereenkomst.
Factoring
Ook factoring is een alternatieve financieringsvorm voor ondernemers. Bij deze vorm van financiering betaalt een derde partij, de factoringmaatschappij, verkoopfacturen direct uit. Dit biedt ZZP’ers en MKB’ers een betere cashpositie, omdat men niet langer afhankelijk is van betalingstermijnen. De bank is dus al lang niet meer het enige adres om bij aan te kloppen voor kredietfinanciering. Er ontstaan steeds meer non-bancaire alternatieven die je als ondernemer kunt overwegen.
Hoe krijg ik welke financiering?
Financiering en ondernemerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om je ondernemersambities te realiseren is immers veelal kapitaal nodig. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in groei, innovatie, kapitaalintensieve productiegoederen of de overname van een concullega.
In dit e-book gaan we in op het vinden van de juiste financiering voor jouw plannen. En met onder meer de huidige renteontwikkelingen en veranderende rol van de bank komen daar steeds meer aspecten bij kijken. Gelukkig staan daar tegenover ook steeds meer mogelijkheden.