WeWork: voor de beursgang (september 2019) gewaardeerd op $47 miljard, nu op rand van faillissement. 

In navolging van partijen als Google, Amazon en Facebook hebben met name durfkapitalisten geprobeerd om o.a. het succes met Uber en WeWork te herhalen. Wat beweegt deze durfkapitalisten nu om jarenlang miljarden te pompen in verlieslatende bedrijven?
1. zorg dat je de klant aan je bindt, en;
2. zorg dat je een monopoly positie krijgt in de markt. Concurrenten worden kapot geconcurreerd of opgekocht. Nadat de concurrentie weg is en dominantie is bereikt, kunnen de prijzen fors opgeschroefd worden, waardoor het bedrijf (ooit) geld gaat verdienen en waarde wordt gecreëerd. Een succesvolle beursgang lijkt dan gegarandeerd.

Bij sommigen lukt dit en is de jackpot binnen. Kijk naar recent Booking.com en AirBnB. Prikt men echter door deze zeepbel, dan verdampt de waarde direct en hebben de durfkapitalisten gegokt en verloren.

In ieder geval hebben ze lef (of durf), maar of iedereen dit op waarde weet te schatten valt te betwijfelen. Bij FBM houden we liever beide benen op de grond. Met drie Register Valuators heeft FBM zeer gedegen kennis en ervaring om de waarde van een bedrijf goed in te schatten.

Hier een leuk artikel over dit onderwerp.