Skip to main content Skip to search

Nieuws

Het landschap van vastgoedfinanciers blijft in beweging

De Nederlandse grootbanken, ING, ABN Amro en Rabobank zijn nog steeds actief in de Nederlandse vastgoedmarkt. Maar niet meer met de volumes en de risico’s van voor de crisis. Diverse partijen proberen hier nu op in te spelen waardoor het landschap van vastgoedfinanciers volop in beweging is.

Deze week nog maakt een nieuwe partij bekend vastgoedfinancieringen te gaan verstrekken. Met een digitaal platform, looptijden van 35 jaar en een focus op woning vastgoed in heel Nederland in plaats van uitsluitend de Randstad probeert Nestr onderscheidend te zijn tussen de steeds heviger wordende concurrentie.

De vastgoed sector kent de laatste jaren een grote stijging van nieuwe spelers die zich richten op het verstrekken van vastgoedfinancieringen. Deze nieuwe spelers richten zich met name op financieringen tot en met EUR 2,5mln. met ieder een focus op een bepaald type vastgoed.

RNHB kondigde vorige maand aan zich nu ook te richten op de markt van EUR 5 – 25mln. Hiermee komt RNHB tegemoet aan de middelgrote vastgoedbeleggers die steeds vaker moeite hebben om hun portefeuilles ge(her)financierd te krijgen bij de traditionele grootbanken.

Bovenstaande recente ontwikkelingen bevestigen dat het landschap van vastgoedfinanciers in beweging is. Er is ondank de kritischere houding van de grootbanken echter nog veel mogelijk. Hierbij is een goede voorbereiding en de juiste aanvliegroute van groot belang. Wij kunnen u hierbij ondersteunen om de juiste financiering op te halen bij de financier die de beste condities biedt voor uw type vastgoed en strategie. Daarnaast maken wij portefeuillescans van uw eigen bestaande vastgoedportefeuille om inzichtelijk te maken of uw huidige financieringscondities nog marktconform zijn en/of herfinanciering/herstructurering nodig is om een verdere groei van de portefeuille te vereenvoudigen. Benieuwd naar wat voor u de mogelijkheden zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Philip van der Hoek
Business Analist FBM
+31(06) 133 09 156
p.vanderhoek@fbm.nl

Lees verder...

Waarde of Waardeloos?

WeWork: voor de beursgang (september 2019) gewaardeerd op $47 miljard, nu op rand van faillissement. 

In navolging van partijen als Google, Amazon en Facebook hebben met name durfkapitalisten geprobeerd om o.a. het succes met Uber en WeWork te herhalen. Wat beweegt deze durfkapitalisten nu om jarenlang miljarden te pompen in verlieslatende bedrijven?
1. zorg dat je de klant aan je bindt, en;
2. zorg dat je een monopoly positie krijgt in de markt. Concurrenten worden kapot geconcurreerd of opgekocht. Nadat de concurrentie weg is en dominantie is bereikt, kunnen de prijzen fors opgeschroefd worden, waardoor het bedrijf (ooit) geld gaat verdienen en waarde wordt gecreëerd. Een succesvolle beursgang lijkt dan gegarandeerd.

Bij sommigen lukt dit en is de jackpot binnen. Kijk naar recent Booking.com en AirBnB. Prikt men echter door deze zeepbel, dan verdampt de waarde direct en hebben de durfkapitalisten gegokt en verloren.

In ieder geval hebben ze lef (of durf), maar of iedereen dit op waarde weet te schatten valt te betwijfelen. Bij FBM houden we liever beide benen op de grond. Met 3 Register Valuators heeft FBM zeer gedegen kennis en ervaring om de waarde van een bedrijf goed in te schatten.

Hier een leuk artikel over dit onderwerp.

Lees verder...

Historisch lage rente. Kans of bedreiging?

De afgelopen maanden is de rente steeds verder gedaald en zelfs de 5 en 10-jaars IRS zijn nu fors negatief.

Zie tabel hieronder.

Euribor: Basistarief voor debet- en creditrente rekening-courant, (kasgeld)leningen en deposito’s. Een uitgebreid overzicht van de Euribor tarieven is te vinden op de Euribor-rates site.
IRS: Basistarief voor debetrente leningen (= Interest Rate Swap). Bovengenoemde tarieven zijn een indicatie en een momentopname.

Dit biedt kansen om leningen over te sluiten of de bank te verzoeken de leningen om te zetten naar een lagere rente met een langere looptijd. Hierbij dient wel rekening gehouden te worden met boeterente voor afkoop van de bestaande rente-looptijden. Deze kosten kunnen dan worden verdisconteerd in de rente van de nieuwe looptijd.

Echter lijkt het profiteren van lage rente heel lucratief, maar heeft ook zo zijn nadelen. De looptijden worden lang en de flexibiliteit ten aanzien van toekomstige veranderingen worden daarmee beperkt. Zo kan goedkoop toch nog weer een duurkoop zijn.

De onderneming dient zichzelf eerst een goed beeld te vormen welke renterisico’s men loopt. Welk deel van de financieringsportefeuille is afgedekt en voor hoe lang (nog)? Hoe zeker is de onderliggende kredietbehoefte en gaat deze toe- of afnemen? Hoe lang heeft de financier een financieringscommitment gegeven? Hoeveel flexibiliteit wenst u, bijvoorbeeld voor (extra) toekomstige aflossingen? Na beantwoorden van deze vragen kan u eventueel overwegen te gaan voor een lage rente.

Albert van Lunteren
Partner FBM

Lees verder...

Animo van banken voor vastgoedfinanciering tot € 20 mln. loopt sterkt terug

Uit onderzoek door KPMG blijkt dat banken zich steeds meer richten op de financiering van grotere transacties. Waar de gemiddelde vastgoedlening 2 jaar geleden nog € 8 mln bedroeg, ligt dat nu op € 23 mln. Bijkomende ontwikkeling is dat de eisen voor kredietverlening al sinds enkele jaren steeds verder worden aangescherpt. Voor de kleinere tickets (tot € 5 mln) komen er steeds meer alternatieve financiers in de markt. Hierdoor zal met name voor het het middensegment financiering van een project of belegging steeds lastiger worden. Wij herkennen dit vanuit onze dagelijkse praktijk. Doordat de banken steeds meer overgaan tot ‘cherry picking’ is het van groot belang om vroegtijdig met een goed doortimmerd plan bij het juiste loket aan te kloppen. Door op deze manier te werk te gaan, blijkt het in de praktijk nog steeds mogelijk passende financiering op te halen, ook voor tickets tot € 20 mln.

Lees hier het hele artikel uit het FD:

Banken beperken zich steeds meer tot grote vastgoeddeals

Lees verder...

Petrol Sign neemt Armada Janse over – FBM treedt op als adviseur van koper

Petrol Sign is leverancier voor lichtreclame voor tankstations. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië en is onderdeel van het beursgenoteerde MS International Plc. Om de verdere groei-ambities kracht bij te zetten heeft Petrol Sign per 11 september 2019 Armada Janse overgenomen van de Andus Group. FBM (Ben Kaal) heeft in deze transactie opgetreden als adviseur van Petrol Sign.

Zie voor meer informatie het Persbericht:

Nieuwsbericht – Petrol Sign neemt Armada Janse over_def

Lees verder...

FBM heeft Caliber Europe succesvol begeleid bij de verkoop aan een strategische partner

FBM, Stefan Antonissen en Michiel Dullaert, hebben Caliber Europe, producent van Car Audio Equipment, Home Entertainment en Smart Home producten succesvol begeleid bij de verkoop aan een groep strategische investeerders.

Caliber Europe is al jaren een toonaangevende producent van consumenten elektronica producten, zoals Car Audio Equipment, Home Entertainment en Smart Home producten. Op het gebied van Car Audio is Caliber momenteel de 4e grote speler in de EU.  Met de overname door de strategische investeringsgroep wordt beoogd om met Caliber Europe in alle actieve productsegmenten door te groeien tot een toonaangevende speler op Europese markt.

Lees verder...

FBM heeft Lequal succesvol begeleid in de verkoop aan Happy Horizon

Lequal is opgericht in 2012 door Rick Burgers en de jaren daarna hard doorgegroeid naar het bedrijf wat er nu staat. Het Bedrijf biedt SEO, SEA en video diensten aan vanuit hun kantoren in Amsterdam en Utrecht. Happy Horizon ,een bedrijvengroep gespecialiseerd in data, creativiteit, digitalisering en social media met kantoren in Eindhoven (hoofdkantoor, Apeldoorn, Nistelrode, Amsterdam en Berlijn,  was op zoek naar uitbreiding van hun activiteiten en team in Amsterdam. Rick Burgers blijft na integratie leiding geven aan Lequal.

Lees verder...

“Wie schrijft die blijft”. Ook in de automotive?

“Wie schrijft die blijft”. Dit oude gezegde geldt in de Automotive al enige tijd niet meer. Al schrijf je je aantallen, het betekent niet dat je blijft als dealer. In het huidige herstructureringsgeweld in de dealernetwerken worden contractanten die keurig hun aantallen gerealiseerd hebben in de afgelopen jaren, gedwongen tot verkoop van hun onderneming. Er wordt hierbij gedreigd met opzegging of het gebeurt gewoon.

Dat wil niet zeggen dat je niet goed moet blijven schrijven in dit proces. Zowel tijdens de contractperiode als tijdens het aan- en verkoopproces valt het ons op dat er te weinig geschreven wordt. Ons advies: maak verslagen van besprekingen en laat dit bevestigen door de wederpartij (importeur of wederpartij in het overdrachtsproces). Het komt helaas te vaak voor dat er misverstanden ontstaan of er gewoon zaken later ontkend of verdraaid worden.

Een ander punt is dat twee meer horen dan één. Ga in (moeilijke) gesprekken met de importeur of in het aan- en verkoopproces bij voorkeur met twee personen het gesprek aan. Uw emoties als ondernemer kunnen er toe leiden dat u het toch iets anders hoort en iemand met meer afstand tot de zaak luistert anders. U voert dit soort gesprekken misschien maar eens in uw leven en ondersteuning van iemand die dit soort processen al vaker heeft doorlopen kan handig zijn.

Lees verder...

Bedrijfspand: kopen of huren?

Het thema van deze zomereditie van OnderNamen is “Bouw”. Bouwen aan een onderneming of letterlijk bouwen van een nieuw (bedrijfs)pand. Iedere ondernemer heeft vroeg of laat te maken met huisvesting van de onderneming. Is het aan huis, in een verzamelgebouw of op een eigen locatie met kantoor en/of bedrijfshal. Is de huisvesting passend en voldoende toekomstbestendig? Oftewel kun je er in doorgroeien, dan wel krimpen als het moet. Ook het vraagstuk van kopen of huren is dan een terugkerend thema.

Benieuwd naar onze visie? Lees hier het volledige artikel.

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder...