Skip to main content Skip to search

Nieuws

Sectorupdate Automotive

Nog niet eerder was de Automotive branche zo dynamisch als nu. Schaalvergroting zet door, autoverkopen vinden steeds vaker buiten het traditionele autobedrijf plaats, mobiliteitsvormen veranderen en bezit en gebruik wordt steeds meer van elkaar gescheiden. Als de consumenten straks allemaal elektrisch gaan rijden zal dit een enorme invloed op de after-sales van het dealerbedrijf gaan hebben.

Toekomst van uw bedrijf

Het aantal autobedrijven met een dealercontract loopt na de crisis hard terug en volgens deskundigen in de branche gaat dit nog wel even door. Voor sommige merken verwacht men dat het aantal contractanten op termijn zal dalen tot onder de tien. Andere merken zitten nog op meer dan 40 contractanten en die zullen ook naar een 20 tal contractanten toegaan. Daarnaast komen er steeds meer partijen met meerdere merken in de groep ondanks dat velen nog dachten dat de importeurs dat niet zouden accepteren.

Kortom er zijn op termijn meer DGA’s die hun dealerschap “kwijt” zullen raken. Voor u als autodealer dus de vraag waar hoor ik op termijn bij? En als er dan sprake is van het verliezen van het dealerschap kan ik dan mijn bedrijf nog verkopen, kan ik als merkloos autobedrijf door of moet ik noodgedwongen stoppen? De andere kant van de medaille is: ben ik klaar om verder te groeien en wat is dan mijn toekomstperspectief?

Bent u voorbereid voor bovenstaande ontwikkelingen? Wanneer bent u er klaar voor?

Onze ervaring is helaas dat ondernemers daar inderdaad vaak onvoldoende op voorbereid zijn, door de situatie worden verrast of gewoon door de importeur voor het blok worden gezet. Laat u dat niet gebeuren, zorg dat u zoveel mogelijk klaar bent. Om goed voorbereid te zijn kunt u wel 3 jaren nodig hebben.

Komt tot actie. U loopt de risico’s. De rest van de (auto)wereld heeft er “lak” aan hoe het u vergaat.

 

 

 

Lees verder...

Hoveniersbedrijf Donkergroen gaat medewerkers laten participeren

Medewerkersparticipatie

Ben Kaal van FBM heeft Donkergroen succesvol begeleid bij het opzetten van een medewerkersparticipatietraject. Voor zover bekend is Donkergroen het eerste hoveniersbedrijf dat zich waagt aan medewerkersparticipatie. Donkergroen behoort met een omzet van meer dan €73 miljoen tot de top 3 in de groenbranche van Nederland.

 

Om het FD-artikel te lezen, klik hier.

Lees verder...

Vanaf 1 juli 2017 is Alexander Thomassen bij FBM begonnen en voelt zich nu al helemaal thuis.

Ik ben thuis bij FBM!

Worden wie je bent

Het motto van de Vrije School waar mijn dochter op zit. Maar die wijsheid geldt niet alleen voor kinderen. Wie ben je diep van binnen? En op welke manier ga je jezelf laten zien in deze wereld? Drie jaar geleden ontstond bij mij het gevoel dat wat ik doe geen goede afspiegeling meer is van wie ik ben. Dat besef werd het startsein van de zoektocht naar mijn “purpose”.

Ik kijk terug op een geweldige loopbaan bij ING. Ik heb altijd bijzondere dingen gedaan en met fijne collega’s gewerkt. Nieuwe teams opgericht, nieuwe producten bedacht, boeiende workshops gegeven, inspirerende klanten ontmoet en uitdagende (corporate finance) transacties begeleid. En altijd mogen werken voor mijn doelgroep: familiebedrijven. Maar toch, de laatste jaren ontbrak er iets.

Van bedrijf naar familie

Ik wou verder gaan, dieper gaan met mijn klanten. Niet alleen zakelijk in gesprek komen met de bedrijfsfamilie, maar ze helpen met hun privé familiekwesties. Niet alleen het begeleiden van de zakelijke familieoverdracht maar ook het oplossen van een familieconflict, het coachen van een familielid of het voorzitten van een beladen familieoverleg. En waarom? Omdat ik dat nu eenmaal ben.

Toen ik een familieondernemer sprak over mijn ambities zei deze: “Dan moet je weg bij de bank, dat past daar niet”. Ik wist dat hij gelijk had: mijn toekomst lag elders. Twee jaar geleden had Stefan Antonissen van Financieel Bedrijfsmanagement (FBM) in Nieuwegein mij gebeld om een kop koffie te drinken. Ik ken Stefan nog goed uit mijn CenE tijd. Nu was het tijd om te schakelen. En sinds 1 juli werk ik na bijna 23 jaar bij ING als associate partner bij FBM met als expertise familiebedrijf & bedrijfsoverdracht.

Trusted Advisor

FBM is een financieel advieskantoor met 27 jaar historie, een goede reputatie en een grote klantenkring. Wat mij aanspreekt is dat FBM veel familiebedrijven als vaste klant heeft die gebruik maken van (duurzaam) financieel advies. Mijn collega’s zijn oprecht trusted advisor van hun klant. FBM gaat voor de lange termijn relatie en niet voor de snelle deal. En dat past bij mij.

Wat voor vader wil ik zijn?

Worden wie je bent. Zo gemakkelijk als ik het hier opschrijf ik het niet gegaan. Ik heb er jaren over gedaan om uiteindelijk de knoop door te hakken en het avontuur aan te gaan. Een gevecht tegen angst, zorg en twijfel. Met hulp van coaches en trainers. Loskomen van wat gewoon was geworden, maar van binnen niet meer goed voelde. Uiteindelijk gaven mijn kinderen de doorslag. Wat voor vader wil ik voor hen zijn? Iemand die durft te gaan voor zijn “life purpose” of iemand die uit angst voor zekerheid kiest?

Uiteindelijk viel er niets meer te kiezen. Je kunt toch niet tegenhouden wie je bent.

Bedankt voor jullie vertrouwen en graag tot ziens.

Alexander

PS Meer weten? Of even bijpraten? Kom eens langs in Nieuwegein, je bent meer dan welkom! #familiebedrijf #overnames #family business #bedrijfsoverdracht

Lees verder...

FBM bemiddelt bij Van Jaarsveld Tuinen

“Van werknemer naar ondernemer is een grote stap, waar wel wat lef voor nodig is, maar bij de bedrijfsovername heb ik veel gehad aan de adviezen van Albert van lunteren van FBM Financieel Bedrijfsmanagement uit Nieuwegein.”

Financieel Bedrijfsmanagement (FBM) heeft Hilbert van Rijn succesvol begeleid bij de overname van Van Jaarsveld Tuinen. Wilt u het hele artikel lezen? Kijk dan hier: http://epal.bdumedia.nl/houtensnieuws/20170920/#page/47

Lees verder...

Compensatie voor SWAPS: hoe zit dat?

Banken verkochten in de jaren 2005-2009 rentederivaten zonder moeite. Nu is er een herstelkader opgesteld om benadeelden te compenseren.
Onze collega Wim Manders gaat in de BOVAGkrant van juni in op dit onderwerp. Wilt u weten wat er is gebeurt met de derivaten en welke risico’s over het hoofd zijn gezien? Lees dan het artikel: Compensatie voor SWAPS: hoe zit dat?

Lees verder...

De medewerkersparticipatieregeling als bedrijfsthermometer

De medewerkersparticipatieregeling als bedrijfsthermometer
Collega Ben Kaal is onlangs gevraagd om een artikel te schrijven voor het vakblad vanwaarde van het Nederlands Instituut voor Register Valuators. Wij kunnen u dit artikel uiteraard niet onthouden zo vlak voor de feestdagen.

In het artikel gaat Ben in op hoe hij ondernemers adviseert bij een medewerkersparticipatieregeling. Geïnteressseerd om het artikel te lezen?

Lees verder...

Overnamegolf in IT-branche zet door

Volgens de ABN-AMRO zal de IT-markt in 2016 in het teken staan van fusies en overnames. Het zoeken naar schaalgrootte, het in huis in halen van kennis en de bereidheid om meer te investeren zijn redenen om op fusie- of overnamepad te gaan.

ABN-AMRO verwacht dat het aantal fusies en overnames op de IT-markt dit jaar boven het langjarig gemiddelde (256) uit zal komen. Bijvoorbeeld binnen de groeimarkt voor cloudaanbieders voorziet ABN- AMRO vele overnames. De digitalisering van de samenleving zet al jaren de toon binnen de Technologie, Media en Telecomsector (TMT). Het heeft de structuur van de sector aanmerkelijk veranderd. Mede door de digitalisering is het thema ‘samenwerking’ binnen de gehele TMT-sector belangrijker geworden.

Verder wordt de toenemende interesse in overnames en fusies volgens ABN-AMRO ondersteund door de aantrekkende economie en de lage rente. Bovendien zijn ook private equity-partijen zeer actief in de markt en komt ook uit het buitenland interesse. Ook zijn binnen de IT-branche relatief veel snelgroeiende bedrijven actief. Dat zorgt voor aantrekkingskracht. Tussen 2010 en 2014 steeg het aantal IT-bedrijven dat jaarlijks het personeelsbestand met 10% of meer uitbreidt van 355 naar 425 (CBS). Die ontwikkeling leidt er toe dat er relatief veel verwachtingswaarde wordt betaald bij overnames.

Bent u momenteel actief in de IT-markt én geïnteresseerd in het uitbreiden van de huidige activiteiten of wellicht naar de verkoopmogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met FBM. FBM beschikt over specialisten in de IT markt die u hierin kundig begeleiden.

Bron: ABN-AMRO

Lees verder...

Schroders stapt in mkb-kredieten

Vermogensbeheerder Schroders gaat samenwerken met NEOS Business Finance om op grote schaal direct kredieten te verstrekken aan middelgrote bedrijven. De samenwerking draait om leningen van tussen de €250.000 en €5 mln. Volgens Neos Business Finance is de totale markt €1,5 mrd per jaar. ‘Door de samenwerking met Schroders moet het mogelijk zijn op termijn minstens een kwart van die markt te bedienen’, aldus NEOS Business Finance.

NEOS Business Finance is in 2012 opgericht en biedt institutionele beleggers toegang tot een platform dat alternatieve financiering voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) arrangeert. Het bedrijf heeft een unieke aanpak om het MKB toegang te geven tot kleine tot middelgrote leningen via een gestandaardiseerd uitgifte- en leningsvoorwaardenproces.

Tot op heden heeft NEOS Business Finance een fonds geïntroduceerd waarvan de financiering afkomstig was van twee grote Nederlandse pensioenfondsen. Daarnaast werkt NEOS Business Finance samen met ABN Amro op het gebied van MKB-financiering. Dit vormt een welkome aanvulling op het stimuleringsbeleid van de Nederlandse overheid om pensioenfondsen en andere instellingen actief te laten deelnemen aan de ontwikkeling van de nationale economie.

Kenmerken financiering

NEOS Business Finance biedt ondernemers de mogelijkheid leningen aan te gaan met een looptijd tot en met zeven jaar. Een lening heeft, mede afhankelijk van de specifieke voorwaarden, de volgende kenmerken:

  • Omvang van de lening: minimaal € 250.000
  • Looptijd: tot en met 7 jaar
  • Aflossing gedurende de looptijd van de lening conform overeengekomen aflossingsschema (eventueel restant hoofdsom aan einde looptijd dient geherfinancierd te worden)
  • Maximaal 1 jaar aflossingsvrij
  • Een vast rentepercentage gedurende de looptijd
  • Rentebetaling per kwartaal
  • Vervroegde aflossing mogelijk
  • Leningen worden alleen in euro’s verstrekt.

Hulp nodig met de aanvraag van de lening? Neem dan contact op met FBM dat al ruim 25 jaar ervaring heeft met het begeleiden van financieringsaanvragen. Contact: FBM

Bron: Schroders

Bron: NEOS

Lees verder...