Skip to main content Skip to search

DGA Guidance

DGA_begeleiding_1200x397

DGA Guidance

Wat wilt u nalaten aan uw familie en uw medewerkers?

Mocht er iets gebeuren met u en/of uw partner, liggen uw wensen dan vast? Weten uw managers en medewerkers wat de juiste richting voor het familiebedrijf is? Weet iedereen wat ze moeten doen en wie de leiding heeft? Is het duidelijk voor iedereen wat “vader of moeder had gewild”? Onduidelijkheid hierover kan tot onzekerheid en ruzie leiden. Met DGA Guidance leggen wij uw persoonlijke wensen voor het familiebedrijf, uw familie en uw vermogen vast.

“Ik zie mijn kleinkinderen niet meer”

Vaak horen wij de DGA vertellen dat de zaken “op orde” zijn. Alles is geregeld. Er is een stichting opgericht, er is een testament gemaakt en de DGA heeft een keuze gemaakt in wie hem/haar mag opvolgen. Vraag is of de juridische/fiscale optimale structuur die is ontworpen aansluit bij de werkelijke wensen van de ondernemer. Is er bij de opzet ervan ook rekening gehouden met de wensen van partner, kinderen, opvolgers of andere belanghebbenden en is hierover dan met hen gecommuniceerd? Onenigheid ontstaat niet zelden door een fiscaal optimaal opgezette structuur. Alles leek geregeld, maar toch ziet opa zijn kleinkinderen niet meer.

Vragen uit de praktijk

  • Wat wil ik nalaten, niet alleen financieel?
  • Voor welke waarde mag mijn opvolger de onderneming overnemen?
  • Hoe verdelen wij de boedel (inclusief de onderneming) bij echtscheiding?
  • Wie neemt mijn direct bevoegdheden over mocht ik plotseling wegvallen?
  • Schat ik als vader of moeder de wensen van mijn kinderen en erfgenamen wel goed in?
  • Krijgt straks iedereen wat hem of haar toekomt bij de overdracht van ons vermogen en hoe wil ik dat zij daarmee omgaan?
  • Wie verdient er straks extra zorg, steun of onderhoud?
  • Wat speelt er binnen onze familie wat ik opgelost wil hebben voor het te laat is?

Testamenten (soms gedateerd), statuten en vermogensoverzichten vertellen niet wat uw gevoelens en wensen van dit moment zijn. Emotionele waarden zoals een vriendschap, een wens, een zorg of een belofte verdienen een plaats. Denk hierbij ook aan het nalaten van bijzondere bezittingen zoals uw woonhuis, een kunstwerk, een dagboek of een sieraad. Feelings are facts en wij helpen u die wensen volledig en helder op te schrijven en vast te leggen. Dat geeft u rust en zekerheid voor de toekomst.

Wat is DGA Guidance?

Inventarisatie van uw actuele wensen, waarden, zorgen en verlangens en de vertaling daarvan naar uw familie, uw erfgenamen en uw familiebedrijf. Na vastlegging van uw wensen volgt opmaak of aanpassing van juridische en fiscale documentatie door specialisten. Wij ondersteunen u in het voeren van de gesprekken met uw kinderen of erfgenamen over bedrijfsopvolging, vererving en overdracht van vermogen.

Waarom FBM?

FBM adviseert sinds haar oprichting in 1990 familiebedrijven en bedrijfsfamilies. In onze geschiedenis hebben wij regelmatig onze klanten bijgestaan bij opvolging en overdracht. Onze adviseurs zijn niet alleen deskundig op het gebied van DGA guidance maar ook op het gebied van waardebepaling, strategie, opvolging, vermogen en governance.

Maak nu vrijblijvend kennis met FBM

Als u DGA Guidance of Noodopvolging overweegt neem dan telefonisch contact met ons op. In een vervolggesprek leggen wij onze werkwijze uit en sturen wij u een aantrekkelijke aanbieding met onze voorwaarden. De gesprekken vinden naar keuze bij u of bij ons op kantoor plaats.