• Bedrijf kopen
  • Bedrijf verkopen
  • Financiering
  • Bedrijfswaardering
  • Herstructurering
  • Over ons
    • Team
    • Referenties
    • Blog
    • Kennisbank
    • Nieuws
    • Contact
    • Werken bij FBM

4 Vragen die je eerst moet beantwoorden voordat je kijkt naar een nieuwe financiering van je bedrijf


Voor de financiering van een bedrijf bestaan veel mogelijkheden. Maar niet iedere financieringsvorm past bij iedere situatie. Daarnaast stellen financiers voorwaarden waar niet altijd aan kan worden voldaan. Om een eerste indruk te krijgen van welke financiering past bij jouw situatie moet je daarom eerst deze 4 vragen beantwoorden:

  1. Heb je behoefte aan ‘kort’ of ‘lang’ geld?
  2. Ben je bereid om persoonlijk garant te staan voor de financiering?
  3. Zoek je een lening of sta je ook open voor uitbreiding van het eigen vermogen?
  4. Welke financieringsratio’s kun je overleggen?

We bekijken iedere vraag in meer detail.

1.     Kort geld of lang geld?

Een van de eerste vragen die je moet beantwoorden wanneer je op zoek gaat naar financiering is de termijn waarop je geld nodig hebt. Is je financieringsbehoefte van korte duur? Dan kun je kijken naar financieringen met een korte aflossings- en rentetermijn, ofwel kort geld. Denk aan een rekening courant of een kortlopende lening. Is je financieringsbehoefte structureler van aard, dan kijk je eerder naar financieringen met een langere termijn, denk bijvoorbeeld aan de hypotheek op een bedrijfspand.

De vraag of ‘kort geld’ of ‘lang geld’ aantrekkelijker is, is tevens afhankelijk van de rente en de verwachte wijzigingen daarin. Verwacht je dat de rente gaat stijgen en dat je voorlopig geld nodig zult hebben, dan kun je de rente langer vastzetten. Denk je echter dat de rente gaat dalen, dan kan het interessanter zijn om daar nog even mee te wachten. Het structureren van je lening in twee delen in kortlopende rente en een deel langlopende rente kan een oplossing zijn om meer flexibiliteit te krijgen. Naast de duur van je financieringsbehoefte is dus tevens je verwachting van de renteontwikkeling van belang in de keuze voor kort of lang geld.

2.     Wel of geen persoonlijke garantie?

Een andere vraag die je als ondernemer moet stellen is in hoeverre je bereid bent om persoonlijk garant te staan voor een financiering. Banken vragen standaard om een persoonlijke garantie. Wanneer je een lening van bijvoorbeeld 1 miljoen euro kunt afsluiten met je privé vermogen als onderpand, dan zijn de potentiële risico’s voor jouw persoonlijk dus ook groot. Dit kan een reden zijn om te kijken naar alternatieven, bijvoorbeeld het betrekken van een investeerder of het gebruik maken van een borgstellingsregeling.

3.     Vreemd vermogen of eigen vermogen?

In eerste instantie kijken we in deze paper naar de mogelijkheden om vreemd vermogen aan te trekken. Financieringen zijn echter ook mogelijk met een vergroting van het eigen vermogen, bijvoorbeeld door de toetreding van een investeerder. Daarom kijken we daar aansluitend naar.

Daartussen zitten nog hybride vormen, bijvoorbeeld een mezzaninefinanciering, een achtergestelde lening waarbij elementen van schuld en eigen vermogen worden gecombineerd. Of een converteerbare obligatie, deze lening kan op enig moment worden omgezet in aandelenkapitaal tegen vooraf gedefinieerde voorwaarden.

4.     Wat zijn mijn financieringsratio’s?

Om te bepalen welke financieringen mogelijk zijn zullen financiers altijd kijken naar de financieringsratio’s van je financieringsbehoefte. Zowel de ratio’s voor als na de financiering zijn relevant. Zijn de ratio’s onvoldoende, dan zal dat reden zijn om geen lening aan te gaan.

De belangrijkste ratio om te beoordelen of de financiering passend is bij de bedrijfsvoering is de DSCR-ratio. DSCR staat voor Debt Service Coverage Ratio en geeft aan of een bedrijf over voldoende vrije kasstromen beschikt om aan de rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen. Feitelijk deel je de vrije kasstroom door deze verplichtingen. Wanneer de ratio lager is dan 1,2 dan maakt de financieringsaanvraag doorgaans geen kans.

Een andere ratio waar naar gekeken wordt is de Leverage-ratio. Bij deze ratio wordt gekeken naar de verhouding tussen de totale schuld en de EBITDA. De ratio geeft dus aan hoeveel jaar een bedrijf nodig heeft om de schulden terug te betalen bij een gelijkblijvende EBITDA. Hoe hoger de ratio, des te hoger het insolventierisico is.

Zijn de ratio’s onvoldoende dan vallen de standaard bedrijfsleningen als snel af. Voor de financiering kan dan wel worden gekeken naar alternatieven zoals investeerders in eigen vermogen of regelingen waarbij de overheid garant staat. Ook de combinatie van bancaire financiering en een deel achtergesteld geld kunnen een oplossing bieden.


Deze blog is onderdeel uit ons e-book 'Hoe krijg ik welke financiering'. Download het complete e-book hier.

Email*
Voornaam
Achternaam
Telefoonnummer
Bedrijf
Op dit formulier is onze privacybeleid van toepassing.

Bedankt voor je interesse, je ontvangt het e-book per mail.

Recente berichten

  • Vacature: Senior M&A Analist
  • Bedrijfswaardering op basis van de marktbenadering
  • Het verschil tussen ondernemingswaarde en aandeelhouderswaarde
  • Bedrijfswaardering op basis van de bedrijfsbenadering
  • 2022 werd een jaar met veel automotive deals ook voor FBM

Logo FBM

Rond het Fort 42, 3439 MK, Nieuwegein.

info@fbm.nl+31 (0) 30 605 12 22

Menu

Home
Contact
Team FBM
Cases
Privacybeleid

Pagina's

Bedrijf Kopen
Bedrijf Verkopen
Bedrijfswaardering
Herstructurering
Financiering

FBM: advies met karakter

FBM kenmerkt zich door een professionele en informele cultuur. FBM adviseert en begeleidt ondernemers bij aan- en verkoop van bedrijven, financierings- en herstructureringstrajecten in verschillende sectoren in Nederland en daarbuiten.


© 2022 FBM Corporate Finance Kvknr NL30097304