Skip links

Wat is het juiste moment om uw bedrijf te verkopen?

timing bedrijfsverkoop

U overweegt uw bedrijf te verkopen, maar wat is het juiste moment? Om een goed antwoord te geven op deze vraag kan vanuit twee invalshoeken worden gekeken; de ondernemer en de onderneming.

Het juiste moment voor de ondernemer

We beginnen bij de ondernemer zelf, dat is naar ons idee namelijk de belangrijkste invalshoek. De vraag of dit het juiste moment is om te verkopen vanuit de ondernemer kunt alleen uzelf beantwoorden. Om tot een goed antwoord te komen kunt u zichzelf de vraag stellen waarom u uw bedrijf wilt verkopen. Loopt u bijvoorbeeld vast in de groei van uw bedrijf dan kan een oplossing ook zijn om uw team uit te breiden, of een extra aandeelhouder te zoeken. Wilt u iets anders gaan doen, dan zijn de voorwaarden van de verkoop van extra belang. Maar wilt u zich voorbereiden op uw pensioen, dan kan bijvoorbeeld een constructie waarbij u werkzaamheden afbouwt interessant zijn.

Het juiste moment voor het bedrijf

Vervolgens kunt u zich de vraag stellen of uw bedrijf er klaar voor is? We zijn al kort ingegaan op het verkoopklaar maken van de onderneming als fase in het verkooptraject. Wanneer u een eerste indruk wenst van de mate waarin uw onderneming verkoopklaar is, kunt u eens oriënterend praten met een van onze corporate finance adviseurs. Afhankelijk van uw specifieke situatie zullen zij u bijvoorbeeld onderstaande vragen stellen en doorvragen op uw antwoord:

  • Is het intellectueel eigendom geborgd?
  • Zijn de klantafspraken helder vastgelegd?
  • Zijn alle contracten en contacten toegankelijk in bijvoorbeeld een contract management systeem en CRM systeem?
  • Is het middenkader capabel en gecommitteerd aan de onderneming?
  • Is de ICT omgeving op orde?
  • Is er voldoende talent binnen de organisatie?
  • Zijn de taken en verantwoordelijkheden goed vastgelegd?
  • Zijn de certificeringen up-to-date?
  • Voldoet de onderneming aan alle eisen m.b.t. regelgeving, vergunningen en AVG?
  • Zijn er claims en of fiscale risico’s?

Sparren met een adviseur over het juiste moment

Wanneer u wilt weten of dit voor u het juiste moment is om uw bedrijf te verkopen kunt u eens vrijblijvend sparren met een van onze corporate finance adviseur. FBM Corporate Finance heeft vele bedrijfsverkoop en aankoopprocessen begeleid. Wij kennen het proces daardoor goed én beschikken over een breed netwerk voor ver- en aankoop. De adviseurs van FBM Corporate Finance staan ondernemers op een persoonlijke manier bij. Neem gerust contact met ons op voor een kop goede koffie.

Paper: In 10 stappen naar een succesvolle verkoop van uw bedrijf

 

De knoop is doorgehakt. U wilt uw bedrijf verkopen. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Op basis van onze ruime ervaring delen wij in dit stappenplan de 10 stappen naar een succesvolle bedrijfsverkoop. Zo weet u beter wat u te wachten staat. Op basis van onze ruime ervaring delen wij in dit stappenplan de 10 stappen naar een succesvolle bedrijfsverkoop. Zo weet u beter wat u te wachten staat.

Download

Contact

timing bedrijfsverkoop

Blog

This website uses cookies to improve your web experience.