Skip links

Buy and build: Platform of clusterbenadering?

buy and build platform

Een ‘buy and build’ strategie kent verschillende vormen. Op hoofdlijnen onderscheiden we de clustervorming en de platformbenadering.

Clustervorming

Bij clustervorming worden de overgenomen bedrijven ondergebracht in een nieuwe groepsholding om vervolgens zelfstandig te blijven opereren. De handelsnamen en zittende directies blijven gehandhaafd. Door binnen een groep te opereren kunnen de overgenomen bedrijven onderling profiteren van de eerder genoemde schaal- en synergievoordelen.

Platformbenadering

Bij een platformbenadering wordt een specifiek bedrijf als basis genomen voor het groeiplan. Hieraan worden de andere bedrijven toegevoegd. Het platformbedrijf heeft vaak een goede marktpositie in een aantrekkelijke sector. Daarnaast beschikt het over goede interne processen, loopt het veelal voor op het gebied van digitalisering en heeft het een sterk managementteam. Aan het platformbedrijf worden vaak bedrijven met specifieke kenmerken toegevoegd. Denk aan bedrijven met een specifieke plek in de keten, een bepaalde expertise, of bedrijven die een specifieke niche bedienen. Deze bedrijven worden ‘add-ons’ genoemd.

Add-ons

Het selecteren van (potentiële) overname kandidaten, ofwel ‘add-ons’, wordt gebaseerd op de strategie van het platformbedrijf. Daarbij zal het realiseren van de beoogde schaalvoordelen een belangrijke rol spelen. Over te nemen bedrijven kunnen bijvoorbeeld voldoen aan de volgende criteria:

  • Het bieden van complementaire producten en diensten.
  • Directe concurrenten om marktaandeel te verwerven.
  • Het bedienen van andere (aanvullende) marktsegmenten.
  • Activiteiten in andere geografische gebieden.
  • Het bezit van bepaalde Intellectueel.
  • Eigendomsrechten (bijvoorbeeld een bepaalde technologie of een patent) die gebruikt kan worden voor meerdere deelnemingen van het platformbedrijf.
  • Het in bezit hebben van bepaalde expertise.

e-Book: Buy and build

Soms is de som meer waard dan de delen, dan kan een zogenaamde ‘buy and build’ strategie interessant zijn. Bij een ‘buy and build’ strategie worden groei en lange termijn waarde gerealiseerd door bedrijven over te nemen en samen te voegen.

Een ‘buy and build’ biedt veel kansen maar kent ook risico’s. Het is daarom essentieel om vooraf de strategische keuzes goed af te wegen. Dit handboek geeft je handvatten die je op weg helpen om deze afwegingen te maken.

e-Book: Buy and build

Contact

buy and build platform

Blog

This website uses cookies to improve your web experience.