Skip links

Herstructurering, doorstart en herfinanciering internationaal opererend fashion bedrijf

FBM heeft geassisteerd bij de herstructurering, doorstart en herfinanciering van een internationaal opererend fashion bedrijf

Bij acute liquiditeitsproblemen of een faillissementsdreiging is een herstructurering vaak de weg naar een nieuwe toekomst. Een 30 jaar bestaand familiebedrijf was structureel verlieslatend geworden. FBM werd ingeschakeld om het bedrijf met financieel advies te begeleiden.

Het bedrijf was uitgegroeid tot een internationale speler op het gebied van dameskleding. Ze leverden zowel aan de detailhandel als direct online aan consumenten. In de afgelopen jaren waren de verliezen hard opgelopen. De diverse maatregelen hadden helaas niet geresulteerd in een omslag naar een winstgevende exploitatie. De druk op de liquiditeit was dermate toegenomen dat er snel ingrijpende maatregelen doorgevoerd moesten worden.

Het bedrijf bestond uit een holding en 4 werkmaatschappijen; ‘Bedrijf’ Europa B.V. (hierna: BEU),  Bedrijf Dameskleding Nederland (hierna BDNL), ‘Bedrijf’ Dameskleding Duitsland GmbH (hierna: BDD),  ‘Bedrijf’ Dameskleding UK (hierna: BDUK) en een online webshop; 24/7 B.V. Op het moment dat FBM betrokken werd waren BDUK en BDNL dermate verlieslatend dat een faillissement onoverkomelijk was. Het management heeft vervolgens zelf het faillissement aangevraagd.

De activiteiten van ‘24/7’ en Bedrijf Dameskleding GmbH boden daarentegen voldoende perspectief voor voortzetting na een carve-out van de ongezonde onderdelen van de groep.

Het ‘Bedrijf’ had al sinds 2015 te maken met negatieve bedrijfsresultaten. In 2017 is het ‘Bedrijf’ door een ander financieel bureau, op voordracht van de bank van het ‘Bedrijf’, doorgelicht. Vrijwel alle voorgestelde maatregelen werden door het management in 2 jaar volledig doorgevoerd. Helaas hadden de maatregelen onvoldoende effect. Het oorspronkelijke businessmodel bleek te inflexibel en te kosten intensief.

Ook in 2019 bleef het ‘Bedrijf’ nog steeds fors verlieslatend. Nadat BDNL en BDUK ook in de eerste twee maanden van 2020 flinke verliezen bleef lijden, maar de twee bedrijfsonderdelen 24/7 (webshop) en BDD daarentegen wel positieve resultaten noteerden is de knop omgezet. De bemoedigende resultaten bij 24/7 en BDD boden voldoende perspectief voor een gezonde exploitatie na een doorstart.

Op het moment dat FBM in beeld kwam stond er naast het bankkrediet ook nog een schuld van BDNL/BDEU aan de oprichter van ca. € 1.2 mln. open. Deze schuldpositie van BDNL/BDEU aan de oprichter in combinatie met het gelimiteerde bankkrediet en de steeds verder oplopende crediteurenpositie ad € 1.4 mln. maakte de situatie onhoudbaar. Een carve-out van de ongezonde onderdelen middels aanvraag van het faillissement van BDNL/BDUK werd onvermijdelijk toen de verliezen niet meer te stoppen waren en de schuldposities steeds verder opliepen.

Doorstart naar ‘Bedrijf’ 2.0.
Met verandering van het businessmodel naar ‘Bedrijf’ 2.0 is men gaan focussen op uitsluitend design, marketing en verkoop. De productie, het verpakken en de logistiek dienden te worden uitbesteed. De nieuwe flexibele en kleinere organisatie is veel beter in staat om te anticiperen op veranderende marktomstandigheden en toenemende concurrentiedruk.

Doordat het bedrijf zich nu uitsluitend concentreert op design, marketing en sales heeft het veel minder personeel nodig. Van het personeel voor de productie, handling en logistiek is afscheid genomen met de doorstart. Dit was een van de lastigste beslissingen in het proces. Veel van de personeelsleden waren na de vele dienstjaren min of meer onderdeel van de familie geworden. Het was een uiterst lastige beslissing die de oprichter ook daarna nog sterk raakte. Maar nodig om tot nieuw perspectief voor het bedrijf te komen.

Hoe gaat het nu?
Al in het derde kwartaal van 2020 worden alle verwachtingen overtroffen. De omzet t/m het 3e kwartaal was begroot op € 3,7 mln. en bleek op € 5,7 mln. uit te komen. Een plus van meer dan 40%! Aanloopproblemen in de nieuwe organisatie en reorganisatiekosten drukten nog wel op de winstgevendheid, maar het financiële perspectief is weer uitstekend.

Disclaimer
Om de discretie te waarborgen zijn de namen, bedrijfsactiviteiten en ook de cijfers in deze case geanonimiseerd. Maar ze zijn volledig representatief voor de reële situatie.

Download Whitepaper

In 10 stappen naar een succesvolle verkoop van uw bedrijf

De knoop is doorgehakt. U wilt uw bedrijf verkopen. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Op basis van onze ruime ervaring delen wij in dit stappenplan de 10 stappen naar een succesvolle bedrijfsverkoop. Zo weet u beter wat u te wachten staat. Op basis van onze ruime ervaring delen wij in dit stappenplan de 10 stappen naar een succesvolle bedrijfsverkoop. Zo weet u beter wat u te wachten staat. E-book text: De knoop is doorgehakt. U wilt uw bedrijf verkopen. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Maak kennis met onze experts

Michiel Dullaert

Bij de verkoop van je levenswerk geeft een ervaren corporate finance adviseur je houvast in het proces. Maak daarom bijvoorbeeld eens kennis met Michiel uit het transactieteam van FBM. Michiel is al vele malen betrokken geweest bij verkooptransacties.

Gerelateerde verhalen

This website uses cookies to improve your web experience.