Skip links

Bedrijfswaardering op basis van de marktbenadering

bedrijfswaaredering

Wanneer we naar de waarde van een bedrijf kijken op basis van ‘multiples’ van recente transacties van vergelijkbare bedrijven, spreken we van bedrijfswaardering op basis van een markbenadering welke toekomen aan de verschaffers van het eigen vermogen. Omdat hierbij een vergelijk wordt gemaakt met eerdere transacties in de markt voor vergelijkbare bedrijven noemen we dit ook wel een relatieve waarderingsmethodiek. Het lastige hierbij is, is dat je bedrijven veelal niet 1/1 met elkaar kunt vergelijke. Je mist met de marktbenadering de context van de transactie; denk aan businessmodel, financials, afhankelijkheid ondernemer, etc.

Multiples

Met de term ‘multiple’ wordt verwezen naar de multiplier (X) die wordt gebruikt in eenvoudige formules om de marktwaarde van een bedrijf uit te drukken. Een veel gebruikte multiple is bijvoorbeeld X keer de EBITDA, waarbij EBITDA staat voor: Earnings Before Interest Tax, Depreciation & Amortization. Een gevaar bij het gebruik van multiples is om goed vergelijkbare transacties te vinden. De marktmultiples zijn bijvoorbeeld specifiek per sub-sector, bedrijfsgrootte en regio en geven geen goed zicht op specifieke risico’s en kansen van het waarderingsobject. Goed referentiemateriaal is daarom vaak alleen aanwezig bij gespecialiseerde overname-adviseurs.

Ondernemingswaarde

Als er bijvoorbeeld een gemiddelde multiple geldt voor transportbedrijven van 5 X de Ebitda, dan heb je nog steeds geen zicht op welke bedrijven er voor deze multiple zijn verkocht. Waren dit allemaal DAF dealers? Hoeveel omzet hadden zij? Hoeveel werknemers werkten er? Was het wegtransport en wat transporteerde zij dan? Vond het transport alleen plaats in NL of was het internationaal? Hadden zij eigen warehousing of besteden ze dit uit? Wat waren de value drivers? Was het een financiële of strategische partij wie de aandelen heeft gekocht? Voorgaande vragen geven de nuance weer die nodig om een ondernemingswaarde en een bieding te kunnen doorgronden.

Aandeelhouderswaarde

Daarnaast worden multiples veel gebruikt door overname-adviseurs om te communiceren over de transactieprijs tijdens onderhandelingen. Daarbij wordt de multiple gebruikt voor het uitdrukken van de ondernemingswaarde. De ondernemingswaarde wordt gecorrigeerd voor uitstaande schulden (debt), aanwezige overtollige liquiditeiten (cash) en dient er een normaal werkkapitaalniveau in de onderneming te zitten per effectieve datum om tot de aandeelhouderswaarde te komen. Hier gaan we wat dieper op in.

Neem contact op met onze gecertificeerde valuators voor meer informatie.

Wat is mijn bedrijf waard?

Veel ondernemers hebben wel een idee van wat hun bedrijf waard zou moeten zijn. Vaak gebaseerd op kengetallen die voor de branche de ronde doen.

Maar in de praktijk blijkt keer op keer dat een gedegen bedrijfswaardering leidt tot een behoorlijk afwijkende waarde. In deze paper onderscheiden we de bedrijfsbenadering en de marktbenadering. We treden in meer detail over de verschillende aspecten die daarbij komen kijken.

Download

Contact

bedrijfswaaredering

Blog

This website uses cookies to improve your web experience.