Skip links
kosten zakelijk krediet

De kosten van een zakelijk krediet

De rente stijgt al enige tijd behoorlijk, dat maakt financieren duurder. Maar is rente de enige kostencomponent van een zakelijke financiering? In deze blog kijken we naar de opbouw van de effectieve rente en andere kosten die ondernemingen betalen op zakelijke kredieten. In de blog ‘Zo beïnvloed je de maandlasten van je zakelijke lening‘ bekijken we hoe je deze componenten kunt beïnvloeden.

Rentecomponent

Allereerst kostenpost is er de rentecomponent. Wanneer een zakelijke krediet overeenkomst een vaste rente kent kijken banken voor het vaststellen van de rentecomponent naar de IRS rente. IRS is een afkorting voor Interest Rate Swap, of in het Nederlands een renteruilcontract (ook wel renteswap). Bij een renteswap ruilen partijen rentebetalingen uit gedurende een vooraf bepaalde looptijd. Via dergelijke contracten dekken banken de renteschommelingen in hun kredietverlening af.  De gehanteerde IRS rente verandert niet gedurende de rentevast periode van je kredietovereenkomst.

Wanneer je een zakelijk krediet aangaat met een variabele rente wijzigt de rente die je betaalt wel gedurende de looptijd. Dat komt omdat de grondslag voor deze rente bewegelijk is. Een veelgebruikte grondslag voor een variabele rente is het Euribor tarief. Euribor is een dagelijks gepubliceerd tarief dat door banken wordt gebruikt voor rentevast periodes van maximaal 12 maanden. Een variabele rente kan in korte tijd sterk stijgen of dalen.

Over het algemeen geldt; hoe langer de looptijd hoe hoger de rente. Maar bij een krediet met een variabele rente, kunnen de rentelasten in korte tijd sterk stijgen of dalen. Ook in dat geval moet je onderneming de rentelasten wel kunnen blijven voldoen.

Risico-opslag

De tweede component van de rente die je betaalt bij een zakelijk krediet is de risico-opslag of het debiteurrisico. Wanneer een bank geld uitleent bestaat er altijd een risico dat het geld niet terug betaald kan worden. Bijvoorbeeld bij een faillissement. Door op alle zakelijk kredieten een risico-opslag te rekenen kan de bank deze verliespost compenseren.

Het risico-opslag percentage, en daarmee de kosten, is afhankelijk van het risicoprofiel van de lening. Daarbij kijken banken bijvoorbeeld naar de volgende zaken:

  • Welke ervaring heeft de ondernemer?
  • Wat is de omvang van het krediet?
  • In welke markt is de onderneming actief?
  • Waarvoor wordt het krediet gebruikt?
  • Hoeveel eigen geld kan de ondernemer inbrengen en hoe groot is het eigen vermogen van de ondernemer?
  • Hoeveel financiële ruimte heeft de onderneming, rekening houdend met rente en aflossing?
  • Welke zekerheden kunnen worden gegeven in relatie tot het gevraagd krediet?
  • Wat is de looptijd van de rentevaste periode en van de lening?

Samen vormen de rentecomponent en de risico-opslag dus het effectieve rente tarief dat je moet voldoen. Dat kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

IRS Tarief 12 maandenRisico-opslagEffectieve rente zakelijk krediet
3,5%5%8,5%

Andere kosten

Naast rentekosten betaal je mogelijk nog een aantal bijkomende kosten voor je zakelijke krediet. Denk hierbij aan de afsluitprovisie, behandelingskosten bij het doorvoeren van een wijziging en/of renteboetes bij een vervroegde aflossing.

Ten slotte kent het krediet een aflossingsschema. Dat kan bijvoorbeeld lineair zijn over een periode van 3 of 5 jaar, of een aflossing in een keer aan het einde van de looptijd. De aflossingscomponent is uiteraard geen kostenpost, maar wel een cash-outflow voor je onderneming. Heeft je onderneming een liquiditeitsuitdaging in de komende periode, dan kan het verlengen van de aflossingsperiode dus ook interessant zijn.

Hoe krijg ik welke financiering?

Financiering en ondernemerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om je ondernemersambities te realiseren is immers veelal kapitaal nodig. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in groei, innovatie, kapitaalintensieve productiegoederen of de overname van een concullega.

In dit e-book gaan we in op het vinden van de juiste financiering voor jouw plannen. En met onder meer de huidige renteontwikkelingen en veranderende rol van de bank komen daar steeds meer aspecten bij kijken. Gelukkig staan daar tegenover ook steeds meer mogelijkheden.

Download

Leave a comment

This website uses cookies to improve your web experience.