Skip links

Zo beïnvloed je de maandlasten van je zakelijke lening

maandlasten zakelijke lening

Wanneer je kijkt naar een nieuw zakelijk krediet zijn er meer componenten dan alleen de rente die van invloed zijn op je maandelijkse kosten en termijnen. Door de opbouw van de financiële componenten van het zakelijke krediet zijn er verschillende ‘knoppen’ waar je aan kunt draaien om een passende situatie voor jouw onderneming te creëren. We noemen in deze blog een aantal voorbeelden.

  • Keuzes in de rentecomponent: Keuzes in de rentecomponent hebben invloed op de hoogte van de rente die je betaalt. Wil je weten waar je aan toe bent, dan kun je kiezen voor een rentevaste periode. Dan wordt je niet verrast door grote schommelingen van de rente gedurende die periode. Maar voor die zekerheid betaal je wel een premie. Je kunt echter ook een combinatie maken, bijvoorbeeld een deel van je lening afsluiten tegen een rentevaste periode van 5 jaar, een deel tegen het tarief van 3 jaar en een deel variabel.
  • Structureel ‘rood staan’ voorkomen: Heeft jouw onderneming een doorlopend krediet waar continue gebruik van wordt gemaakt? Dan betaal je een hoge risico-opslag. Mogelijk heeft jouw bedrijf deze financiële ruimte structureel nodig in plaats van incidenteel. Het omzetten van een doorlopend krediet in een zakelijk krediet met een looptijd is dan mogelijk interessant.
  • Je risicoprofiel verlagen: Door de risico’s van de lening voor de bank te verlagen kun je de rentekosten verlagen. Vaak is de situatie ten opzichte van de vorige kredietaanvraag veranderd. Je onderneming is bijvoorbeeld de opstartfase voorbij, je hebt een hogere omzet en je maakt meer winst. Of je hebt minder krediet nodig binnen je financiering als geheel. Het kan ook zijn dat je meer zekerheden en garanties kunt bieden, bijvoorbeeld door verpanding van je voorraad of activa in de holding. Door al deze zaken zal je risicoprofiel wijzigen, wat zich kan vertalen in een lagere rente.
  • Aflossingsschema aanpassen: Zoals eerder aangegeven is het ook mogelijk om naar de aflossingscomponent te kijken om een krediet passend te maken op de nieuwe situatie. Door de looptijd te verlengen smeer je een lineaire aflossing bijvoorbeeld uit over een langere periode. Uiteraard betaal je dan wel over een langere periode rente.
  • Financieel herstructureren: Ten slotte is het mogelijk om naar de financiering van de onderneming als geheel te kijken. Mogelijk kan bijvoorbeeld een hypotheek worden afgesloten op een bedrijfspand met een lagere rente dan een zakelijk krediet. Of kunnen financiële constructies behulpzaam zijn om de liquiditeit van de onderneming te vergroten, zoals een sale & lease back constructie. Ook kan gekeken worden naar alternatieve financieringen of het vergroten van het eigen vermogen. Soms kun je dus breder kijken en op zoek gaan naar alternatieven.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om jouw zakelijke krediet beter te laten aansluiten op jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hoe krijg ik welke financiering?

Financiering en ondernemerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om je ondernemersambities te realiseren is immers veelal kapitaal nodig. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in groei, innovatie, kapitaalintensieve productiegoederen of de overname van een concullega.

In dit e-book gaan we in op het vinden van de juiste financiering voor jouw plannen. En met onder meer de huidige renteontwikkelingen en veranderende rol van de bank komen daar steeds meer aspecten bij kijken. Gelukkig staan daar tegenover ook steeds meer mogelijkheden.

Download

Contact

maandlasten zakelijke lening

Blog

This website uses cookies to improve your web experience.