Skip links

Wat kun je verwachten van een Due Diligence onderzoek?

Van financiële gezondheid tot milieukwesties, het is cruciaal om van alle deelgebieden een compleet beeld te krijgen. Is de prognose wel in overeenstemming met het lopende boekjaar? Zijn de winstcijfers te rooskleurig door gekozen afschrijvingsmethodes? En zijn er oplopende kosten? Dergelijke discussiepunten komen aan het licht door verschillende soorten due diligence uit te voeren.

9 soorten due diligence

Tijdens een due diligence-onderzoek worden verschillende aspecten onderzocht. We onderscheiden de volgende deelgebieden:

  • Financiële gezondheid: Het analyseren van de financiële overzichten, boekhoudkundige praktijken, schulden, activa, inkomsten en uitgaven om de financiële stabiliteit en prestaties van het bedrijf te beoordelen.
  • Juridische kwesties: Het onderzoeken van juridische documenten, zoals contracten, rechtszaken, intellectuele eigendomsrechten en naleving van wet- en regelgeving om mogelijke juridische risico’s vast te stellen.
  • Commerciële aspecten: Het evalueren van de markt, de concurrentie, klantenrelaties en groeipotentieel van het bedrijf. Maar ook onderzoek naar de marketingstrategieën en verkoopprestaties.
  • Operationele processen: Het evalueren van de operationele activiteiten, supply chain, productieprocessen en managementstructuur om te begrijpen hoe het bedrijf functioneert.
  • Klanten en leveranciers: Het beoordelen van de klantrelaties, belangrijke klanten en leveranciers, en de afhankelijkheid van het bedrijf van deze relaties.
  • Strategische fit: Een analyse van de over te nemen activa passen om te beoordelen hoe deze binnen de strategie en doelen van de koper of investeerder geïntegreerd kunnen worden.
  • Technologische check: Een beoordeling (indien van toepassing) van de technologische infrastructuur, systemen en intellectuele eigendom van het bedrijf. Een identificatie technologische risico’s en kansen.
  • Personeelszaken: Het verkrijgen van inzicht in de werknemersstructuur, arbeidsvoorwaarden en eventuele personeel gerelateerde problemen.
  • Milieukwesties: Het beoordelen van eventuele milieu gerelateerde verantwoordelijkheden of risico’s die het bedrijf mogelijk heeft.

Discussiepunten

Uit het due dilligence-onderzoek kan blijken dat de realiteit niet helemaal overeenkomt met eerder geschetste verwachtingen. Deze verschillen zullen leiden tot discussiepunten, en mogelijk aanleiding zijn voor een heronderhandeling of annulering van de deal. Daarbij komen de volgende situaties regelmatig voor:

  • Contractissues: uit de analyse van contracten kunnen bijvoorbeeld verplichtingen blijken waar een kopende partij geen rekening mee heeft gehouden. Of contracten kunnen juist op korte termijn worden opgezegd, waardoor bijvoorbeeld omzet onzekerder wordt.
  • Teruglopende omzet in het lopende boekjaar: De omzet blijkt achter te lopen op de prognose die is opgesteld in het IM. Wellicht hebben klanten opgezegd, komen minder nieuwe klanten binnen of bestellen klanten minder. Minder omzet betekent minder winst en een lager EBITDA, veelal een van de basis componenten van de waardering.
  • Gebruikte afschrijvingsmethoden: Ook de afschrijvingsmethode heeft invloed op de winstcijfers. Blijkt dat in de afgelopen jaren bijvoorbeeld een te lange afschrijfstermijn is gehanteerd dan moet wellicht een boekverlies worden genomen om de boekhouding te normaliseren en zullen investeringen mogelijk eerder gedaan moeten worden.
  • Oplopende kosten: Ook oplopende kosten kunnen een discussiepunt vormen. Bij een gelijkblijvende omzet daalt de winstgevendheid, bijvoorbeeld door hogere facilitaire kosten of een recente verhoging van de salarissen.

Next step

Het is niet alleen belangrijk het proces van due diligence gestructureerd te doorlopen, ook de voorbereiding ervan is een proces op zich. Zo voorkom je valkuilen zoals een gebrek aan diepgang of expertise. Meer van deze te voorkomen valkuilen kun je lezen in onze whitepaper “Zo werkt een due diligence”. Deze is hier te downloaden:

Paper: Zo werkt een due diligence

 

Onderdeel van een bedrijfsovername is het uitvoeren van een due dilligence onderzoek, of in de volksmond het boekenonderzoek. Wat een due dilligence precies inhoud, wat erbij komt kijken en hoe je de resultaten kunt gebruiken bespreken we in deze paper. Dat doen we aan de hand van de 7 meest gestelde vragen.

Download

Contact

Blog

This website uses cookies to improve your web experience.