Skip to main content Skip to search

Stapelfinanciering en financieringsregie

 
 

Case: stapelfinanciering en financieringsregie

Al ruim honderd jaar bankiert een familieonderneming bij de bank. Om ook het bedrijf voor de 6e generatie gereed te maken, wenste het fors te investeren. Dit bleek een investering die voor de bank alle normen en ratio’s te buiten gingen, maar tegen een eeuwenlange relatie zeg je niet zomaar nee. Gezamenlijk met de ondernemer en de bank heeft FBM de regie genomen om te kijken naar mogelijkheden en alternatieven om de investering te laten slagen.

Achtergrond Klant

Industriële wasserij die zich al jaren kenmerkt door efficiency en innovatie.

Situatie

In 2000 heeft het familiebedrijf ‘s Lands grootste horecawasserij gebouwd. Destijds een zeer ambitieus en gedurfd plan. De wasserij kon de jaarlijkse groei maar amper bijbenen. Nu 15-jaar later is de maximale capaciteit bereikt en staat het vuile wasgoed letterlijk op straat.
Om de onderneming toekomstig bestendig te maken is verhuizing naar een geheel nieuwe locatie noodzakelijk. Hierbij dient de nieuwe wasserij gebruik te maken van de nieuwste ecologische chemicaliën en technologieën op het gebied van water- en energieverbruik.

Oplossing van FBM

Allereerst hebben we met de ondernemer gekeken naar de noodzakelijke investering. We hebben eerst gekeken naar de essentiële investeringen en de investeringen die afhankelijk zijn van capaciteit en resultaat uitgesteld. Zodoende hebben we de investering gefaseerd. Hierdoor is de oorspronkelijke investeringsvraag met 30% teruggedrongen.

De leverancier van alle machines en de logistiek in de wasserij is overtuigd om een bijdrage in de financiering te bieden. De maatwerk oplossingen in de wasserij zijn moeilijk te financieren voor een leasemaatschappij en werden grotendeels door de leverancier gefinancierd. De leverancier kon door bij te dragen aan de investering zijn ‘pilotlocatie’ creëren en had nu de mogelijkheid om relaties van over de hele wereld uit te nodigen in deze wasserij. Doordat de leverancier de financiering van het maatwerk op zich nam, kon de leasemaatschappij zich volledig richten op het standaard machinepark.

Door maximaal gebruik te maken van overheidsgaranties en regelingen wisten we ook het nieuwe pand, het werkkapitaal in debiteuren en de voorraad linnenverhuur te financieren.

Resultaat

Door strak de regie te nemen en het transparant zoeken naar financiële alternatieven en oplossingen is het uiteindelijk gelukt om een stapelfinanciering mogelijk te maken. Hierbij was een open en constructieve houding van alle partijen ( familie, bank, leverancier, leasemaatschappij, etc) noodzakelijk. De familie is blij om dat de 6e generatie vol aan de slag kan. Ook de jarenlange relatie met de bank kan nu verder worden uitgebreid.

Maak nu vrijblijvend kennis met FBM

FBM komt graag langs voor een eerste gesprek. U ontvangt van ons een haalbaarheidsanalyse, daarna volgt een offerte. Het kost u dus niets, maar kan u wel in vele opzichten verder brengen.

  • Opgericht in 1990
  • Meer dan 500 klanten
  • Actief in vele sectoren
  • Inventief
  • Deskundig
  • Betrokken